На 73 години си отиде писателят Христо Карастоянов - внезапно, в

...
На 73 години си отиде писателят Христо Карастоянов - внезапно, в
Коментари Харесай

Отиде си писателят Христо Карастоянов

На 73 години си отиде писателят Христо Карастоянов - ненадейно, в съня си, оповестиха негови близки пред БНР.

Той си е отишъл ненадейно в съня си през вчерашния ден следобяд, месец преди да навърши 74 години. Поклонението ще е на следващия ден от 15:00, на гробищния парк в Ямбол. Това заяви пред Българска телеграфна агенция ръководителят на локалното Дружество на писателите – поетът Тенко Тенев. 

От дебюта си през 1981 година с белетристичния алманах „ Пропукан асфалт ”, Христо Карастоянов е създател е на 30 книги - с разкази, романи, повести, новели, пиеси, очерци, стихотворения. Носител на редица литературни награди, измежду които Първа премия за прозаичност в годишните награди на портал " Култура " - за романа " Послепис ", Международна литературна премия " Алеко ", Наградата на Съюз на българските писатели за документалистика, " Златен ланец " за роман на годината, наградата „ Чудомир ” за комичен роман, и други

Произведенията му са преведени на британски, немски, съветски, турски и полски език. През 2023 година издава и последната си книга - " Петият вагон и други истории ".

Освен един от най-четените модерни български писатели, Карастоянов е бил редактор на разнообразни периодически издания, виновен секретар на в. " Народен приятел ", драматург и шеф на Държавния куклен спектакъл в Ямбол и редактора на голям брой млади български създатели.

Има афинитет към български исторически персони - Нефертити, принцеса Анастасия Романова, Георги Шейтанов, а ломанът му " Една и съща нощ " (2014), отдаден на Гео Милев, е определян от българската литературна мисъл като най-хубавия разказ на десетилетието.

Романът е основа и за постановката на Иван Добчев " Гео ", играна с огромен триумф на сцената на Народния спектакъл, а по негови разкази е сниман филмът " Следвай ме " на режисьора Дочо Боджаков.

Освен превъзходен публицист, Христо беше страховит човек и правилен другар. Имаше мощно развито възприятие за правдивост, която защитаваше с присъщата си подигравка. Беше отворен към света и беше правилен на думите. Клуб Z, чийто създател беше Христо, изрича съболезнования на околните му! 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР